Waarom Dubai

Dubai heeft veel te bieden. Van ongekende luxe voor de jetset van de wereld tot zakelijke en investeringsmogelijkheden. Maar ook toeristen weten Dubai goed te vinden. Bovendien is Dubai een belangrijk economisch en fysiek knooppunt tussen Europa, Azië en Afrika. Wat kenmerkt deze wereldstad in de Verenigde Arabische Emiraten?

Geschiedenis

Jarenlang was Dubai niet meer dan een heel klein vissersdorpje, net aan de kust. De inkomsten kwamen voornamelijk uit de visserij en voor een deel uit de parelverkoop (die voortkwam uit het parelduiken) aan Aziatische landen. In de jaren ’60 werd bij Dubai olie in de grond ontdekt. Dat zorgde voor een explosieve groei van Dubai en in 1971 werd het een officiële staat en onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten. Samen met Abu Dhabi zorgde Dubai voor enorme inkomsten voor de Emiraten en reikte alles verder dan de hemel. 

Aan het begin van de 20ste eeuw leefden er ongeveer 10.000 mensen in Dubai. Deira was het meest bevolkte gebied van Dubai, hier woonden vooral Arabieren en Perzen. In Bur Dubai, het oude centrum van Dubai waar nu vooral bezienswaardigheden zijn, vestigden zich vooral Indiërs. Waar visserij en parelduiken vroeger de belangrijkste bronnen van inkomsten waren, moest men in Dubai als gevolg van de grote wereldwijde economische depressie op zoek naar nieuwe inkomsten. Her-exporteren was de manier om de handel een impuls te geven. Er werden goederen geïmporteerd of gesmokkeld naar Dubai. Hier werden ze weer verder verhandeld. 

In 1951 werd de ‘Trucial states council’ opgericht, de voorloper van de Verenigde Arabische Emiraten. Rond die tijd werd ook het moderne Dubai gevormd.

Het moderne Dubai

De eerste wolkenkrabber van de stad was het Dubai World Trade Center dat werd gebouwd in 1978. Toentertijd was dat het hoogste gebouw van het Midden-Oosten. Pas veel later, in de jaren ’90, ontstonden steeds grotere bouwprojecten. Toch is het pas sinds 2005 dat er steeds meer wolkenkrabbers bij worden gebouwd. 

Dubai heeft van alle steden ter wereld de meeste gebouwen van meer dan 300 meter hoogte én de meeste gebouwen die hoger zijn dan 200 meter. En er blijft bijgebouwd worden. De indrukwekkende skyline van Dubai wordt gedomineerd door de 828 meter hoge Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld.

Naast de wolkenkrabbers kenmerkt Dubai zich ook door de verschillende kunstmatige palmeilanden aan de kust. In een halve cirkel om één van die eilanden wordt het Dubai Waterfront gebouwd, bestaand uit tien hoofdsectoren, waaronder Madinat Al Arab, met 522 hectare verdeeld onder de wijken Veneto en Badrah met appartementen, malls en villa’s.

Op dit moment wordt, naast de palmeilanden, ook verder ontwikkeld aan The World. Dit is een serie van kunstmatige eilanden in de vorm van de wereld met de verschillende continenten.

khalifa+fower+3+tone+lights
Atlantis+Resort+The+Palm+Dubai+Overview

Voorzieningen

Dubai kenmerkt zich natuurlijk door ongekende luxe en voorzieningen. Maar los van alle luxe hotels, restaurants, appartementen en ontspanningsmogelijkheden (zoals bijvoorbeeld ’s werelds grootste shopping mall) is Dubai ook een belangrijk knooppunt, met bijbehorende voorzieningen. Zo is Dubai Airport één van de grootste luchthavens ter wereld en zijn de twee havens van Dubai ook niet mis; de haven van Jebel Ali is de grootste kunstmatig aangelegde haven ter wereld, de grootste haven van het Midden-Oosten én een van de tien drukste havens ter wereld.